Het beste seizoen voor een reportage...


Mijn agenda is het drukst gevuld vanaf het voorjaar tot en met september. Ik kan dus uit ervaring zeggen dat de meeste mensen een fotoreportage wensen bij het aanbreken van de lente en tijdens de zomermaanden. De reden is meestal dat de temperaturen hoger liggen en ze hopen op een zonnige dag. Ik kan hen dus niet helemaal ongelijk geven, het is nu een maal leuk als het buiten aangenaam is van temperatuur en het droog is. MAAR is dat ook het beste seizoen voor een reportage? Laat me het even opsommen:

De herfst


Ik kan me blijven verbazen over de mooie kleuren van de herfst. Als de bomen geel, rood, groen en bruin kleuren is het voor mij een feest. Ik neem jullie dan graag mee voor een wandeling in het bos. Kastanjes rapen, paddestoelen spotten en op zoek gaan naar de mooiste herfstkleuren maken me helemaal blij. Ja het kan eens druppelen maar onder de bomen heb je daar geen last van.

De winter


Een bijzonder seizoen. Sommige dagen zijn idd triestig en druilerig. Is het koud en heb je geen zin om buiten te komen. MAAR ... het kan ook zo gezellig zijn.

Als het begint te vriezen en is het aftellen tot het ijs dik genoeg is om te gaan schaatsen. Lekker ingeduffeld en met een thermos met warme chocomelk onder de arm naar buiten. Een fantastisch uitje met het je lief of het gezin.

Of als het gaat sneeuwen en er ligt een mooie laag verse sneeuw dan is het ook feest. Ik geef toe dat een echte winterse fotoreportage niet elk jaar een optie is maar ook dit seizoen heeft zoveel potentieel ondanks de koude. Aangezien mijn agenda dan toch vaak wat minder gevuld is ... mag je altijd informeren of er last-minute nog een plaatsje is.

De lente


De zon laat zich weer wat meer zien en geeft al wat meer warmte en de dagen worden weer wat langer. De bomen krijgen verse fel groene blaadjes en overal kan je bloesems en bloemen vinden. Een vrolijk kleurrijk seizoen met ook veel variatie. Soms wat koud of wat nat, maar dat bekijken we steeds op voorhand even.


De zomer


De kans dat het droog is en dat de zon schijnt is het grootst maar het blijft België dus kans op een bui zit er altijd wel in maar daar gaan we even niet van uit. Bomen zijn groen en ook tijdens de zomer zijn er veel kleurrijke bloemen.


Maar soms kan het ook te warm zijn en een felle zon geeft niet altijd het beste licht. Omdat het langer licht en warmer is het tijdens zomermaanden plan ik dan ook vaak reportages in tijdens the golden hour. Zoals hier in augustus als de prachtige purperen heide in bloei staat.

Conclusie


Als je het mij vraagt heeft elk seizoen dus zijn eigen charmes en kan ik elk seizoen wel een reden geven waarom dat seizoen net wel of net niet DE beste periode is voor een reportage. Wel kan ik vertellen dat niet het seizoen maar de mensen op de foto vooral zorgen voor het resultaat. Hun ingesteldheid en enthousiasme zijn de belangrijkste elementen voor het slagen van een reportage. Eigenlijk doet het seizoen er dan niet zo toe. Want eerlijk hoe leuk zijn foto's ... van een gezin dat tijdens kastanjes raapt tijdens een kleurrijke herfstwandeling? ... van een koppeltje dat liefdevol samen op een bankje zit te genieten van een zonsondergang? ... van ouders die samen met de kinderen een sneeuwman maken? ... van vrienden die samen een spelletje petanque spelen met een glaasje Pastis erbij op een zomerse dag? ... juist ze zijn allemaal fantastisch ondanks dat ze in verschillende seizoenen genomen zijn. 😉